YÖ FEST: KAMMIO
Anna Kurki
Arkku ja arkun kansi
15.-29.8.2021

KAMMIO
Lapinlahdenpolku 2
00180 Helsinki

Lapinlahden KAMMIO -tilassa nähdään Yön jäsentaiteilijoiden Kamila Śladowskan ja Anna Kurjen näyttelyt. KAMMIO on Lapinlahden sairaalan puistossa Helsingissä sijaitseva ulkoilmagalleria. Kallioon louhittu ja tiilestä muurattu tila on alunperin rakennettu kappelin kellariksi ja sairaalan ruumishuoneeksi. Ensimmäinen näyttelykokonaisuus on auki yleisölle 5.-15.8.2021, toinen näyttelykokonaisuus 19.-29.8.2021. KAMMIO on Ruoholahteen johtavan kävelytien vieressä ja avoinna yleisölle 24/7.

Arkku ja arkun kansi on alleviivaava teos kuolemasta. Sen sisälle olen työstänyt neljän minulle läheisen ihmisen kuoleman. Arkku on tyhjä ja matala. Miellän sen itse myös jonkinlaisena kaappina, jossa olen elänyt suuren osan elämästäni. Laatikko, jonka sisälle ei mahdu kuin palasina. Se on kauttaaltaan maalattu kertomaan jonkinlaista raskasta tarinaa, jonka loppumista odotan kuin kuuta nousevaa.

Luontoaiheisen videotaiteen näytössarja Savonlinnassa 21.8.-12.9.2021.

Taiteilijayhdistys Yö ry järjestää yhteistyössä Savonlinnan luontoelokuvafestivaalin (SINFF) kanssa ainutkertaisen luontoaiheisen videotaiteen esityssarjan elokuun lopusta syyskuun puoleen väliin.

Videotaiteen esityssarjan avajaiset ovat lauantaina 21.8.2021 Riihisaaressa järjestettävän Elokuvapiknik-tapahtuman yhteydessä. Elokuvapiknik on SINFF-festivaalin suurin yksittäinen tapahtuma, johon osallistuu vuosittain noin 400 kävijää.
Näytössarjan keskeinen teema on Matka ja sen teosvalinnoista on vastannut Yö ry:n hallituksen puheenjohtaja, taiteilija Ilkka Pitkänen sekä kulttuurituottaja Anna Rombach. Teoksista on koostettu kaksi näytöstä, joita esitetään ensi-iltanäytöksen jälkeen vuoropäivin.
Teokset heijastetaan suuressa koossa vuonna 1852 rakennetun viljamakasiinin seinälle, jonka tiloissa toimii nykyään Riihisaaren museo.
Savonlinnan luontoelokuvafestivaali on nelipäiväinen poikkitaiteellinen tapahtuma Savonlinnan sydämessä. Festivaalin ohjelmistossa nähdään luonto- ja ympäristöaiheisia elokuvia, musiikkia, taidetta, keskusteluja, ulkoilmanäytöksiä; ohjelmaa koko perheelle. Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010.

YÖ FEST: KAMMIO
Kamila Śladowska
Altar for Greta Thunberg
5.-15.8.2021

KAMMIO
Lapinlahdenpolku 2
00180 Helsinki, Finland

Lapinlahden KAMMIO -tilassa nähdään Yön jäsentaiteilijoiden Kamila Śladowskan ja Anna Kurjen näyttelyt. KAMMIO on Lapinlahden sairaalan puistossa Helsingissä sijaitseva ulkoilmagalleria. Kallioon louhittu ja tiilestä muurattu tila on alunperin rakennettu kappelin kellariksi ja sairaalan ruumishuoneeksi. Ensimmäinen näyttelykokonaisuus on auki yleisölle 5.-15.8.2021, toinen näyttelykokonaisuus 19.-29.8.2021. KAMMIO on Ruoholahteen
johtavan kävelytien vieressä ja avoinna yleisölle 24/7.

About "Altar for Greta Thunberg":
Far right groups and catholic church in Poland with their retoric reject existence of global warming. They also disrespect with their words and proceedings young fighters for the future (there was of course a lot of hate towards Greta Thunberg and her Polish fan, Inga Zasowska, who has followed her way). As an atheist I don't hope for the paradise life after the death and I am not able to expect a miracle truly but the global warming is a situation where I would like to be able to expect a miracle, some helpful hand from the sky that would just stop deforestation, pollution, droughts, fires and the great extinction. That is why I have painted an idealistic portrait of Greta Thunberg referring to iconography of Mary in catholic church as I have needed a person that I could hope to in this crap situation. Human started to identify itself with the image of superspecies (that's why christian iconography involves so many portraits of humans), but in fact, is a naive and lost animal. In the portrait you can see the symbols which are connected to Greta's adventurous and brave travel to Americas. In this site specific Altar for Greta Thunberg I am going to use the reproduction of oil painting (which was painted with traditional painting technique) as it is in the practice of building little chapels/altars next to roads, mountains, fields or even inside block of flats' backyards in Poland dedicated usually to "virgin Mary". Around this I am going to build an altar so that Kammio's space would become a little chapel where you can contemplate, hope or even pray to Greta.

5.-15.8.2021 ja 19.8.-29.8.

Yö Fest on helmikuussa 2021 alkanut usean ryhmänäyttelyn ja lukuisten tapahtumien kokonaisuus, jossa on esillä tuoreen taiteilijayhdistys Yö ry:n jäsenten teoksia ja esityksiä. Yö Fest järjestetään Yö Galleriassa, Lönnrotinkatu 33 ja tapahtumat näytetään myös reaaliaikaisena suoratoistona netissä.

Yö Fest vol. 1.4 tarjoaa taiteilijakirjoja, runoutta, maalauksia ja ääni- sekä videotaidetta

Yö Fest vol- 1.4:n oli tarkoitus tapahtua huhtikuussa 2021, mutta koronarajoitusten vuoksi
päätettiin siirtää elokuulle 2021. “alun edellä, kielen aamun” -otsikolla kulkevan myyntinäyttelyn teoksia yhdistää runollisuus, kielellisyys ja hienovireisyys. Yleisö pääsee tutustumaan mm. Yö ry:n nuorimman jäsenen, 16-vuotiaan Pihla Pitkäsen vaikuttaviin teoksiin, runoilija-tutkija Henrik Pathiranen kineettisiin runoihin ja elokuvantekijä Helena Sorvalin arkistomateriaaleista tehtyyn videotaideteokseen Thenightisdarkandfullofterrors, joka käsittelee pelkoon liittyviä teemoja.

 

Yö Fest vol. 1.4
5.8–15.8.
ti–pe 14–19
la–su 12–17

Yö Fest vol. 1.5
19.8.-29.8.

Avajaiset to 15.7.2021 klo 16-20

Avoinna yleisölle tiistaista sunnuntaihin 20.-25.7.2021 klo 15-19

Muina aikoina näyttely katsottavissa Yö Gallerian ikkunan läpi

Näyttelykokonaisuus Lasia lasin takana esittelee valikoiman Kimmo Reinikan (s.1975) ja Kaappo Lähdesmäen (s.1982) parin viimeisen vuoden aikana tehtyjä lasiesineitä.

Sekä Kimmo että Kaappo toimivat Lasisimin lasistudiossa yrittäjinä ja teokset ovatkin syntyneet vastapainona lukuisille tilaustöille sekä muiden ideoiden toteutukselle. Teoksille yhtenäistä on tekemisen hauskuus ja luontainen työskentely vapaasti omien ideoiden ja ajatusten parissa.

Taiteessaan Kimmo hyödyntää kokemustaan erilaisista lasitekniikoista ja soveltaa niitä ennakkoluulottomasti. Kaappo tekee paitsi monimutkaisia kokonaisuudessaan kuumana työstettyjä veistoksia, myös kylmänä työstetyistä osista koottuja teoksia. Molempien tekijöiden töitä on ollut esillä monissa näyttelyissä ja niitä löytyy sekä yksityisistä että lasimuseoiden kokoelmissa.

Lasismin lasistudio sijaitsee Riihimäellä entisen Riihimäen lasitehtaan vanhoissa tiloissa. Lasismi aloitti toimintansa jatkamalla Jaakko Liikasen lasistudion toimintaa vuonna 2010, ja on ollut toteuttamassa lukemattomia erilaisia teoksia, projekteja ja teollisia töitä. Tilaustöiden lisäksi myös omien näyttelyiden järjestäminen ja yhteisnäyttelyihin osallistuminen on ollut alusta asti tärkeä osa toimintaa. Perinteistä teollistyyppistä sarjatyötä on vähemmän kuin alkutaipaleella.

Reilussa kymmenessä vuodessa asiakastöiden luonne on muuttunut ja tällä hetkellä lasismi toteuttaa enimmäkseen uniikkeja teoksia sekä lasiosia entisöintiä varten. Lasismissa pääpiirteissään Kaappo vastaa puhalluksesta ja Kimmo hionnasta. Korkea ammattitaito on taannut riittävästi tilaustöitä lasihytin toiminnan ylläpitämiseksi sekä ruokkinut itseään, kun tekijät ovat saaneet käyttää ja kartuttaa osaamistaan monipuolisesti erilaisten taiteilijoiden ja suunnittelijoiden projektien parissa.

Lisätietoja:
Yö Galleria / Yö ry: info@yory.fi
Kimmo Reinikka / Osuuskunta Lasismi: kimmoreinikka75@gmail.com

KBTR
Coming home

Yö Galleria
12.6.-4.7.2021

HUOM! / OBS! / ATTN!
La / Lö / Sat 12.6.2021
Avoinna / Öppen / Open
17-21

@dekbtr

Avoinna ti-pe 12-17 | la-su 12-16
Öppen tis-fre 12-17 | lö-sö 12-16
Opening hours Tue-Fri 12-17 | Sat-Sun 12-16

Ruotsalais-suomalainen yhteisnäyttely Yö Galleriassa 8.-30.5.2021
Näyttelyn kuraattorit Anton Wiraeus ja Ilkka Pitkänen

Toukokuussa 2021 Yö Galleriassa järjestetään Anton Wiraeuksen ja Ilkka Pitkäsen kuratoima yhteisnäyttely kuuden suomalaisen Yö ry:n jäsentaiteilijan sekä seitsemän kutsutun ruotsalaistaiteilijan kanssa.

Näyttelyn taiteilijat: 

Suomesta: Tuomas Holst, Maija Kivi, Laura Könönen, Peetu Liesinen, Kim Somervuori, Minnamari Toukola

Ruotsista: Rebecka Bebben Andersson, Rune Andersson, Carolina Billvik, Ossian Eckerman, Elin Magnusson, Anton Wiraeus, Arvid Wretman
 

Yö Festin sanataiteen ilta lauantaina 24.4.2021 kello 18:00-19:20, Yö ry:n Youtube-kanavalla, Yö Tubessa.

https://www.youtube.com/watch?v=aAW84YipI6Y

Yö Festin sanataiteen illassa sanataide ymmärretään sanan väljimmässä merkityksessä. Koronatilanteen muuntamassa illassa nähdään muun muassa yhteisöllistä Zoom-taidetta, videotaidetta ja -runoutta. Sanataiteen illan ainoa teema on sanataide. Illan taiteilijat ovat taideyhteisö Yö ry:n jäseniä.

Teemaan sopivasti juhlistamme samalla ensimmäisen monitaiteisen Yö Lehden julkistamista. Osana illan ohjelmaa ensimmäisen numeron päätoimittaja Helena Sorvali vierailee ”studiossa” juttelemassa. Lehteä voi ostaa 27.4. alkaen Yö Galleriasta.

Illan juontaa Eeva Puromies, kuvaa & striimaa Harri Ahvenainen & Karo Malmivaara ja koordinoi Henrik Pathirane

 

Illan taiteilijat:

Harri Ahvenainen ja Eeva Puromies

Lauri Hei

Henrik Pathirane

Harri Piispanen

Maija Saksman

Helena Sorvali

Alena Tereshko

 

https://www.youtube.com/watch?v=aAW84YipI6Y

Yö Fest on kahden kuukauden mittainen taidetapahtuma, joka tarjoaa vaihtuvia näyttelyripustuksia sekä yksittäisiä iltamia, esityksiä ja poikkitaiteellisia spektaakkeleita. Tapahtumat suoratoistetaan verkkoon, koska Yö Galleriassa on rajattu osallistujamäärä. 

Taiteilijayhdistys Yö ry:n jäsenistö esittäytyy kaksi kuukautta kestävillä festareilla maalis- ja huhtikuussa. Yön vahvuudet, monialaisuus ja taiteidenvälisyys, tulevat hyvin esille festivaalin vaihtelevan ja monipuolisen ohjelman kautta. Festivaali koostuu mm. taidenäyttelyistä, musiikkiesityksistä, performansseista, paneelikeskusteluista ja sanataiteen iltamista. 

Toistuvasti vaihtuvat taidenäyttelyt ovat myyntinäyttelyitä. Teoksia voi ostaa paikan päältä Yö Galleriasta tai Yö ry:n verkkosivujen kautta, jonne myös tapahtuman tarkempi ohjelma päivittyy kevään aikana. 

Tapahtumat näytetään ensisijaisesti reaaliaikaisena suoratoistona. 

20.3.2021 klo 18.00->

Yö Salin myyttiset ikkunat avautuvat yleisölle, mutta vain hetkeksi!!!

"The Heroes of Action Painting behind the Windows with Utu Lautturi & Rudolf Styler"

Yö ry:n Itäisen-Uudenmaan yökulkijat tuottavat performatiivisen live-esityksen, jossa ääni antaa muodon ja lähtökohdan kollektiivisen maalauksen ennalta arvaamattomille tapahtumille.
Aistillisesti kokonaisvaltaisessa esityksessä kokija saa eksyä tunnelmaan, synkkyyteen, pimeyteen, yöhön ja valoon.

Maalarit: Isabel Pathirane, Karo Malmivaara ja Ilari Vanhatalo
Ääni: Mikko Silventoinen a.k.a. Utu Lautturi
Valot: Harri Ahvenainen a.k.a. Rudolf Styler

Ajan hengen mukaisesti tapahtuma järjestetään streamina Yö ry:n omalla Yö Tube kanavalla Youtubessa, vaikka kovasti olisimme halunneet kutsua kaikki paikalle todistamaan spektaakkelia.
Linkki tapahtumaan: https://youtu.be/DcZCTzXz9fk

#yory #yöry #yögalleria #yöfest #yösali