Öljymaalauksia, akvarelleja, musiikkia, video- ja sanataidetta - Yö Fest tuo yhteen eri taiteenalat ja tekijät

Mess up by Annastiina Korhonen

Yö Fest on kahden kuukauden mittainen taidetapahtuma, joka tarjoaa vaihtuvia näyttelyripustuksia sekä yksittäisiä iltamia, esityksiä ja poikkitaiteellisia spektaakkeleita. Tapahtumat suoratoistetaan verkkoon, koska Yö Galleriassa on rajattu osallistujamäärä. 

Taiteilijayhdistys Yö ry:n jäsenistö esittäytyy kaksi kuukautta kestävillä festareilla maalis- ja huhtikuussa. Yön vahvuudet, monialaisuus ja taiteidenvälisyys, tulevat hyvin esille festivaalin vaihtelevan ja monipuolisen ohjelman kautta. Festivaali koostuu mm. taidenäyttelyistä, musiikkiesityksistä, performansseista, paneelikeskusteluista ja sanataiteen iltamista. 

Toistuvasti vaihtuvat taidenäyttelyt ovat myyntinäyttelyitä. Teoksia voi ostaa paikan päältä Yö Galleriasta tai Yö ry:n verkkosivujen kautta, jonne myös tapahtuman tarkempi ohjelma päivittyy kevään aikana.

Tekijän oikeus tapetilla 

Torstaina 11.3. esitetään screening videotaiteilija Jarkko Räsäsen teoksesta “Tuntematon tekijänoikeus”. Found footage -menetelmällä tehty elokuva käyttää lähdemateriaalinaan uusinta Tuntematon sotilas -elokuvaa. Tapahtuma on ensisijaisesti katsottavissa netin kautta. 

Räsäsen edellinen, samalla metodilla tehty elokuva sai aikaan tekijänoikeuskiistaa Kavin ja YouTuben kanssa. Ennen elokuvaa kuullaan kuvataiteilija ja tutkija Kari Yli-Annalan teosalustus.
Omassa tulkinnassani teos avautuu kollektiiviseen tiedostamattomaan yhä uudelleen istutetusta kansallisesta traumasta ja sen jatkuvasta ideologisesta toistosta elokuvan uusien versioiden muodossa. Ihmisuhrit ja kuolema saavat pyhityksen symboleissa, joiden valoa kohti nuoria ihmisiä on ohjattu lentämään hyönteisten lailla, sanoo Yli-Annala.

Katutaiteilijoiden kollektiivisia taidonnäytteitä 

Huhtikuun 7. alkava kolmas näyttelyripustus “Oikea Länsimetro” on kuuden täysimittaisen vanerilevyn teos, jonka tekemiseen on mennyt vuosia ja osallistunut 19 henkeä. 

Yöaikaan perjantaina 9.4. gallerian takaosassa järjestetään yhteisöllinen maalaussessio, joka näytetään ajantasaisesti verkossa.

Painettua julkaisua ja elävää sanaa

Torstaina 22.4. Yö ry:n ensimmäinen painettu julkaisu, Yö Lehti kohtaa päivänvalonsa. Lehti on monitaiteinen kollaasi, jonka ensimmäinen numero käsittelee teemaa utopia. Lehden julkistusjuhlallisuudet teemaan liittyvine esityksineen alkavat kello 18.

Lehden julkistustilaisuuden jälkeen järjestetään ensimmäinen yöläisten sanataiteen ilta. Illan esitykset voivat olla mitä tahansa, runoutta, räppiä, kieltä käyttävää performanssitaidetta, tarinankerrontaa, kuiskailua tai vaikka aseemista elehdintää. 

Ilta luo siltoja eri sanataiteilijoiden ja yleisöjen välille. Sitähän koko Yön toiminta on, sillanrakentamista, sanoo Yö ry:n jäsen, runoilija ja tutkija Henrik Pathirane.

Tapahtumat näytetään ensisijaisesti reaaliaikaisena suoratoistona.