Abstraction on Nykänen -näyttely ja Suksimies-pienoisooppera

Abstraction on Nykänen -näyttely ja Suksimies-pienoisooppera
14.–25.2.2024

Avajaiset 14.2. klo 18

Matti Nykäsestä oli moneksi mäkihyppääjälegendasta pop artistiksi ja vankilakundiksi. Kimmo Sarjen mukaan Nykänen oli myös ”lööppitaiteilija”, joka usein yhdessä luottotoimittajiensa kanssa masinoi otsikoita iltapäivälehtien tarpeisiin, milloin häiriköiden ja isotellen milloin anteeksi pyydellen. Nykäsellä, joka kuoli 55-vuotiaana 2019 helmikuussa, oli tragikoomista draaman vainua ja tajua.

Abstraction on Nykänen -näyttelyssään Sarje tulkitsee maailmanmestari mäkimiehen elämää ja uraa lööppien ja geometristen muotojen montaasina kollaasin, installaation ja serigrafian keinoin. Sarjen laatima Suksimies-pienoisoopperan libretto on myös osa ripustusta.

Näyttely huipentuu Juha Haanperän säveltämässä ja esittämässä Suksimies-pienoisoopperassa, jota Julius Haanperän liveimprovisaatio säestää. Säveltäjän mukaan Nykäsen ristiriitainen elämä kimpoilee äänellisesti moniin suuntiin. Tätä hän tulkitsee sekä perinteen että eksperimenttien ottein.

Näyttelyn aikana pienoisooppera esitetään kolmesti keskiviikkona 14.2. klo 19, sunnuntaina 18.2. ja lauantaina 24.2. klo 15. Lisäksi Haanperän, Sarjen ja Kimmo Koskelan Avantgarden kaiho -pienoisoopperan videoversio (1998) esitetään torstaina 22.2. klo 17.

Esitysten jälkeen on tilaisuus keskustelulle, johon osallistuvat 18.2. taiteilijoiden lisäksi professori Altti Kuusamo ja 24.2. koordinaattori Matti Hintikka Tahto-kulttuurikeskuksesta. Videoesityksen jälkeen 22.2. puntaroidaan yhdessä professori Markku Kivisen ja kääntäjä Jukka Mallisen kanssa Venäjän ja venäläisen avantgarden tulevaisuutta.

 

 

Kimmo Sarje (s. 1951) on kuvataiteilija ja filosofian tohtori, Juha Haanperä (s. 1960) musiikin maisteri ja näyttelijä (FIA) ja Julius Haanperä (s. 1993) muusikko (ylempi AMK-tutkinto).