Hugo Murtoniemi & Rastapunka: Junantuomat

Hugo Murtoniemi & Rastapunka: Junantuomat
6.1. – 21.1.2024
avajaiset 5.1. klo 18:00
 
Loppiaisperjantaina 5.1. aukeaa Lönnrotinkadun Yö Galleriassa Junantuomat. Hugo Murtoniemen ja Rastapunkan yhteisnäyttely kuljettaa vierailijansa tavaravaunun kyydissä kohti yötöntä yötä. Ohi vilisee sekatekniikkaa, betonivaluja, kristallikuutioita sekä satojen kilometrien edestä haja-asutusaluetta. 
 
Galleriaan rakennetaan VR:n tavaravaunua muistuttava tila, jossa tilaa jakaa vaunun pressukangas. Vaunun ulkopuolelle ripustetaan Murtoniemen kaksi uutta teoskokonaisuutta, joissa liikutaan maalauksen ja rakennelman rajapinnalla. Pressun takana katse tarkentuu Rastapunkan valokuvista toisinnettuihin kristalliteoksiin, joiden sirous ja täsmällisyys tuovat kontrastia Murtoniemen karheankookkaille teoksille. Vastakohdat muistuttavat siitä, kuinka laaja käsite urbaani taide on ja kuinka erilaisin metodeihin aiheeseen voi tarttua. Yhteistyönä koottu videomontaasi tavaravaunumatkoista palauttaa taiteilijat yhteiselle psykomaantieteelliselle matkalle, joka:
 
...pyrkii selvittämään, miksi tietyt maantieteelliset, fyysiset alueet aiheuttavat ihmisille tietynlaisia tuntemuksia, ja toisaalta tutkia, minkälaatuisia nämä tuntemukset tai emotionaaliset reaktiot missäkin paikassa ovat. 
Virnes, A. Kohti arjen vallankumousta. Paatos 1/07 

 

Junantuomat on portaali, joka tutustuttaa vierailijan epäsovinnaiseen kenttätutkimukseen ja siitä syntyneisiin teoksin turvallisesti galleriaympäristössä. Aihetta syventää Joonas Pulkkisen näyttelyteksti, joka on luettavissa paikan päällä galleriassa. 

 
 
Hugo Murtoniemi (s. 1995) on keväällä 2024 Kuvataideakatemian maalaustaiteen osastolta valmistuva taiteen maisteri. Junantuomat on ensimmäinen konkreettinen vastaus hänen opinnäytetyönsä nimessä esitettyyn kysymykseen: Miksi maalaaminen ei riitä.
 
Rastapunka (s. 1984) on kaupungeissa kuljeskeleva taiteilija, joka työskentelee projektiluonteisesti yksin ja yhdessä, mielellään julkisessa tilassa ja joskus kenenkään tietämättä. Rastapunkan töitä on ollut esillä mm. Korkeasaaren karhulinnassa, New Yorkin Hudson-joella sekä Helsingin kaupungin taidemuseossa.