Kelluva raja – En Flytande Gräns – A Floating Border

Ruotsalais-suomalainen yhteisnäyttely Yö Galleriassa 8.-30.5.2021
Näyttelyn kuraattorit Anton Wiraeus ja Ilkka Pitkänen

Näinä matkustusrajoitusten, karanteenien, etätyön ja suljettujen kulttuuripalvelujen aikoina mielestämme on tärkeää katsoa eteenpäin ja pitää yhteyttä naapurimaihin. 

Toukokuussa 2021 järjestettävää näyttelyhanketta varten aloitamme yhteistyön ja vaihdon suomalaisten ja ruotsalaisten taiteilijoiden kanssa. Näyttelyn ensimmäinen osa järjestetään Helsingin Lönnrotinkadulla sijaitsevassa Yö Galleriassa, jota ylläpitää lokakuussa 2020 perustettu taiteilijayhdistys Yö ry. 

Näyttelyn teema ja nimi on Kelluva raja. Suomen ja Ruotsin välinen maaraja on 555 kilometriä, ja se koostuu suurimmaksi osaksi maiden välillä virtaavista joista, kuten myös Itämerestä, jossa liikkuva vesi on maita erottava este. Raja, jota ei voida merkitä ja joka liikkuu jatkuvasti eri suuntiin. 

Vaikka vesi tarkoittaa usein sitä, että kansallista rajaa ei ole mahdollista ylittää, Suomen ja Ruotsin välinen raja ei ole ollut niin huomattava, ja sen ylittäminen on usein ollut yhtä jokapäiväistä kuin matkustaminen toiseen kaupunkiin tai vierailu lähistöllä asuvan naapurin luona. Huomaamattomimpia väyliä ovat sillan ylitys Haaparannasta Tornioon tai purjehdus Tukholman saaristosta Suomen ja Ahvenanmaan saaristoon. Arkipäiväistä, mutta myös hieman juhlavaa, on matkustaa lautalla maiden välillä ja sen jälkeen rantautua "naapurikaupunkiin" ja tavata vanhoja ystäviä.

Vuosien 2020 ja 2021 aikana nämä rajat ovat tiukentuneet ja samaten rajanylitys vaikeutunut.

Näyttelyn taiteilijat ovat ottaneet lähtökohdakseen, että raja on edelleen liikkuva ja kelluva, ja nykypäivän digitaalisen tekniikan myötä siitä tulee entistä kelluvampi eikä enää niin läpäisemätön. Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat työskentelevät erilaisilla ilmaisukeinoilla aina performanssista, videoiden ja valokuvien kautta maalaukseen ja esineisiin. Lopputuloksena on monenlaisia pohdintoja ja ajatuksia kelluvasta rajasta.

Näyttelyn taiteilijat: 

Suomesta: Tuomas Holst, Maija Kivi, Laura Könönen, Peetu Liesinen, Kim Somervuori, Minnamari Toukola

Ruotsista: Rebecka Bebben Andersson, Rune Andersson, Carolina Billvik, Ossian Eckerman, Elin Magnusson, Anton Wiraeus, Arvid Wretman

Yö Galleria 

Lönnrotinkatu 33
00180 Helsinki
info@yory.fi 
www.yory.fi

Avoinna:
ti-pe 14-19
la-su 12-17