Passé composé

20.5.-1.6.2023
Avajaiset  pe 19.5. Klo 18-21 

Kuraattori: Mikael Gangster-Lehtinen
Näyttelyn taiteilijat: Harri Ahvenainen, Joonas Eränen, Carine Fabritius, Svante Knuus, Johannes Länsiö, Henrik Pathirane, Ilkka Pitkänen, Aleksi Salminen, Helena Sorvali.

Kuraattori Mikael Gangster-Lehtisen kokoama näyttelykokonaisuus Passé composé esittelee teoksia yhdeksältä taiteilijalta. Näyttelyn kantavana teemana on kasvot ja taiteilijoille tarjoutuu mahdollisuus lähestyä teemaa moninaisista näkökulmista.

Liettualaissyntyisen ranskalaisen filosofi Emmanuel Lévinasin etiikassa toiseuden lisäksi keskeinen teema on kasvojen merkitys. Kasvot edustavat ihmisessä riisutuinta itseä, haavoittuvuutta ja hallitsemattomuutta, toisin kuin arvomme, pukeutumisemme tai identiteettimme. Tarkastellessamme toisen kasvoja olemme välittömästi vastuussa hänestä, koska se on luonnollinen tapa tunnistaa toiseus itseoikeutettuna, ei ainoastaan oman totaliteettimme ja hallintamme välineenä.

Kokonaisuuteen sisältyy niin maalaustaidetta, videoteoksia, installaatioita, esinekollaaseja, osallistavaa taidetta kuin lisättyä todellisuutta. Näyttelyn taiteilijat toimivat taideyhteisö Yö ry:n hallituksessa vuonna 2022.

Passé composé, rakennettu menneisyys, palauttaa menneen nykyhetkeen, vielä kerran, ja ympyrä sulkeutuu.”
Mikael Gangster-Lehtinen, näyttelyn kuraattori