Videotaiteen ilta Vol 3: Marja Viitahuhta

Yö ry:n Videotaiteenilta Vol 3 esittelee Marja Viitahuhdan tuotantoa: näytöksessä esitetään Cannes-palkittu 99 vuotta elämästäni ja kokoelma Ánnámáret musiikkivideoita.

Näytöksen jälkeen on keskustelu taiteilijoiden ja yleisön kanssa, johon myös Ánnámáret osallistuu kotoaan Nuorgamista etäyhteydellä.

21.11.2022
19-21

 

99 vuotta elämästäni (99 Years of My Life)

(33 min, 2003), kieli: englanti

Ilta alkaa retrospektiivisellä katsauksella yhteistyöhön. 99 Vuotta Elämästäni on Marja Viitahuhdan varhainen elokuva. Se on tehty yhteistyössä elokuvantekijä Sini Liimataisen ja mediataiteilija Azar Saiyarin sekä monien muiden taiteilijoiden kanssa, jotka auttoivat toteuttamaan ja luomaan tämän teoksen - alun perin performanssitaiteen opiskelijan lopputyön.

Tämä fiktiivinen omaelämäkerta yhdistää leikkisästi autofiktiota dokumenttiin perustuen neljän eri-ikäisen naisen elämiin ja muistoihin: tekijän lisäksi Anja Saiyarin, Irma Truhposen ja Lahja Tuomisen. Jokainen elokuvan vuosi on lyhennetty kolmeen lauseeseen, luetteloksi nollasta yhdeksäänkymmeneenyhdeksään. Kerrontaa kuljettaa kokoelma erilaisia kuvamateriaaleja: arkistot, kotivideo, still-valokuva, animaatio, film noir -tyyliset filmille kuvatut kohtaukset ja esitystallenteet yhdistyvät dokumentaatiokuviin erilaisista lokaatioista. Elokuva palkittiin useilla elokuvafestivaaleilla, mukaan lukien Cannesin elokuvajuhlilla, ja se on MoMA:n (New York) ja Kiasman nykytaiteen museon (Helsinki) kokoelmissa.

"Viime aikoina useat kollegani ovat sattumalta osoittaneet kiinnostusta teokseen tai muistelleet sitä, joten päätin esittää teoksen Yö-galleriassa. Näytös juhlii myös elokuvan 20-vuotispäivää.

Haluan kiittää elokuvan käsikirjoitusta varten haastateltujen lisäksi näitä panoksellaan elokuvaan vaikuttaneita henkilöitä: Maija Hirvanen, Essi Kausalainen, Joonas Kiviharju, Aapo Korkeaoja, Anne Lakanen, Sakari Luhtala, Veera Luhtala, Hanna Oksanen, Ronja Oksanen, Suvi Parrilla, Katri Sipiläinen, Tuomo Truhponen, Jussi Vuola, Lars Wingård ja Topi Äikäs.

Haluaisin myös kiittää opiskelijoita ja opettajia Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemian Crossing borders in performing Arts - linjalla."

 

Ánnámáret -videoteosten valikoima

(2021, 24 min)

Olemme usean vuoden ajan tehneet yhteistyötä saamelaismuusikko Ánnámáretin sekä Ilkka Heinonen (jouhikko) ja Turkka Inkilän (elektroniikka, shakuhachi) kanssa. Olemme etsineet tapoja ilmaista Ánnámáretin joiun monia kerroksia ja luoda vuoropuhelua musiikin ja visuaalisen ilmaisun välille. Yhteistyötämme on esitetty konserteissa, joissa videoteokset säestävät musiikkia, sekä videoteoksina, joita on esitetty sekä elokuvafestivaaleilla että kuvataidenäyttelyissä. Tämä videokokoelma esittelee joitakin kappaleita albumilta Ánnámáret: Nieguid duovdagat.

Kokoelman kappaleet ja videot ovat:

Sirdda
Aski
Dološ niegut
Dolat
Mánnu
Nieguid duovdagat

 

Marja Viitahuhta on mediataiteilija ja elokuvantekijä, jonka teokset ovat olleet elokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen BA-tutkinto Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta ja Kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänet on palkittu kansainvälisesti Cannesissa (Cinéfondation), Stuttgarter Filmwinter-, Mediawave- ja L'Alternativa -elokuvafestivaaleilla.

Elokuvafestivaalien ja näyttelytilojen lisäksi hänen teoksiaan on esitetty teatteritiloissa ja konserttinäyttämöillä, julkisissa kaupunkitiloissa ja paikkasidonnaisina teoksina. Viime vuodet hän on tehnyt yhteistyötä saamelaismuusikko Ánnámáretin ja hänen yhtyeeseensä kuuluvien Ilkka Heinosen ja Turkka Inkilän kanssa. Taiteellisen työnsä lisäksi Viitahuhta on työskennellyt taiteen opettajana ja luennoitsijana, mm. vuodesta 2006 Aalto-yliopistossa.