Yö Fest: Aletheia: NYKS

Yö Fest: Aletheia: NYKS

Lauantai 28.8. kello 19.00 alkaen installaatio, kello 24.00 performanssi.

Aletheia: NYKS

Aletheian poikkitaiteellisen NYKS-teoksen lähtökohtana on antiikin kreikkalaiseen yön jumalattareen liittyvät myytit ja mielikuvat. Esitys ja installaatio päättävät Yö Festin. Installaatio jatkuu aamuun asti.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Aletheia (Kalle Ahonen, Ilari Edelmann ja Ilkka Pitkänen)
Performanssi, lavastus ja puvustus: Kalle Ahonen
Sävellys: Ilari Edelmann
Videoinstallaatio: Ilkka Pitkänen
© Aletheia 2021

NYKS-teoksen teemana on antiikin kreikkalaiseen yön jumalattareen liittyvät myytit ja mielikuvat. Nyksin, yön jumalattaren hahmo toimii esityksessä sekä klassiseen kulttuuriperinteeseen viittaavana teemana että työryhmän henkilökohtaisten assosiaatioiden ja kokemusten projektiopintana. Esityksen tekstuaalinen rakenne yhdistelee monikerroksellisesti muinaista mytologiaa, lainauksia länsimaisen kulttuurihistorian kaanonista ja vapaamuotoista mytopoetiikkaa.

Kerroksellisuus toistuu myös NYKSin monitaiteellisessa muotokielessä, jossa esitys, teksti, musiikki, lavasteet, puvustus ja projisoinnit sulautuvat eri aikatasoja ja kulttuurisia merkkejä yhdistäväksi kokonaisuudeksi.
Esityksen rakenteessa rinnastuva fragmentaarisuus ja rituaalinen toisto heijastavat samanaikaisesti nykyaikaisen maailmankuvan pirstaleisuutta sekä kaipuuta arkaaiseen pyhän kokemukseen.

Installaatioon on vapaa pääsy ilman ilmoittautumista.
Keskiyön performanssiin on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu lähettämällä osoitteeseen events@yory.fi viesti, jossa on nimesi ja tapahtuman nimi: “Etunimi Sukunimi / Aletheia: NYKS”. Voit ilmoittaa samassa viestissä useamman henkilön.
Tilaan mahtuu turvallisesti kymmenen vierasta.
Tapahtuma näytetään myös ajantasaisena suoratoistona Facebookissa/Youtubessa.