Yö Fest: Kainulainen & Latva + Sariola - Pahuus taiteessa

Ilkka Sariola ja Perfomanssitaiteen duo Kainulainen & Latva järjestävät 8.5.2022 performanssin ja keskustelutilaisuuden Yö Galleriassa. Illan aikana nähdään performanssia ja piirustuksia ja keskustellaan yleisön kanssa siitä, millainen prosessi kätkeytyy pahuutta käsittelevän taideteoksen taakse. Miten tehdä taidetta aiheista, joista puhuminen tuntuu hirveältä?
Ilkka Sariola on kuvataiteilija ja etiikkaan erikoistunut teologi, joka tuo Yö Galleriaan piirustuksia Dies Irae -sarjasta: “Dies Irae Drawings - Vihan päivä käsittelee ihmisen käsittämätöntä pahuutta, kykyä satuttaa mitä mielikuvituksellisimmin ja hirveimmin tavoin lähimmäisiä. Piirrän tapahtumia ja kertomuksia, jotka vainoavat mieltäni: kidutusvälineitä, lapsiin kohdistuneita väkivallantekoja ja joukkomurhia. Olen kuvannut teoksissani mm. Koskelan teinimurhaa, Abu Graibin kidutuksia Irakissa ja Utøyan tapahtumia Norjassa. Koen, että pahat teot kulkevat viivoina ruumini läpi ja kaikessa synkkyydessään lopullinen teos voi olla lohdullinen, jopa kaunis”.

Performanssitaiteilijat Katri Kainulainen ja Maximilian Latva ovat pari taiteessa ja yksityiselämässä. Duon esitykset kumpuavat traumaattisista kokemuksista ja niiden seurauksista, erityisesti lapsiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan vaikutuksesta uhriin ja hänen lähipiiriinsä. Performanssit tuovat näkyväksi taistelun posttraumaattista stressireaktiota vastaan ja kuvittavat sekä unen, että valveen maailmassa koettuja painajaisia. Kainulaisen ja Latvan performansseissa näkyvät voimakas kipu ja vahva rakkaus.